Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Συχνές ερωτήσεις
  • Ειδικές Ανακατασκευές
  • Επισκευή κλαβιατούρας
  • Επισκευή μηχανής πιάνου
  • Λουστραρίσματα - αποκαταστάσεις επίπλων
  • Ρεγουλάρισμα
  • Τόνισμα – Ρετουσάρισμα σφυριών
  • Επισκευή Κλαβιατούρας (ταστιέρας)
  • Επισκευή μηχανής πιάνου
  • Χόρδισμα

Συχνές ερωτήσεις

ΕκτύπωσηE-mail

 

Τι συντήρηση χρειάζεται ένα πιάνο;

Το πιάνο χρειάζεται χόρδισμα τουλάχιστο μια φορά το χρόνο, ανεξαρτήτως της χρήσης του. Σε περίπτωση που το πιάνο είναι καινούριο, τα πρώτα χρόνια απαιτείται να χορδιστεί περισσότερες φορές, για να «στρώσει», καθώς πάνω στο σκελετό του, ασκούνται δυνάμεις από το τέντωμα των χορδών, γύρω στους 20 τόνους. Επίσης, περισσότερες από μία φορές το χρόνο, χρειάζονται χόρδισμα τα πιάνα που έχουν χαλαρά κλειδιά (συνήθως κάποια από τα παλαιά) και δεν κρατούν το χόρδισμά τους. Το χόρδισμα εξασφαλίζει σωστή (τονικά) ηχητική απόδοση

Επίσης, τα πιάνα χρειάζονται πέραν της περιοδικής συντήρησης του χορδίσματος, αναλόγως με την χρήση που γίνεται, ρεγουλάρισμα. Το ρεγουλάρισμα, είναι μια διαδικασία ρύθμισης των μηχανικών μερών της κλαβιατούρας (ταστιέρας) σε συνεργασία με την μηχανή του πιάνου. Πραγματοποιείται ανάλογα με την χρήση του πιάνου, καθώς εξαρτάται άμεσα από αυτή. Εξασφαλίζει σωστή επαναφορά (repetition) του πλήκτρου, καλύτερο τουσέ, και προλαμβάνει φθορές του μηχανισμού.

Ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται το πιάνο αλλά και τη χρήση του, απαιτείται και μετά από πολλά χρόνια συνήθως, μια γενική συντήρηση, που περιλαμβάνει γενικό καθαρισμό μηχανής, γυάλισμα και καθαρισμό πλήκτρων, ρετουσάρισμα σφυριών, σύσφιξη ή αντικατάσταση αξόνων, βιδών και μηχανικών μερών της μηχανής του πιάνου καθώς και καθάρισμα πλήκτρων. Οι παραπάνω εργασίες συνοδεύονται από ρεγουλάρισμα και χόρδισμα.

 

Το πιάνο χαλάει αν δεν χορδιστεί;

Το πιάνο χρειάζεται χόρδισμα τουλάχιστο μια φορά το χρόνο, ανεξαρτήτως της χρήσης του. Σε περίπτωση που το πιάνο έχει να χορδιστεί πολύ καιρό, δεν παθαίνει κάποια ανεπανόρθωτη βλάβη (πέρα από πιθανή χαλάρωση της γωνίας πίεσης της χορδής στο ηχείο μέσω του καβαλάρη), απλά χρειάζεται αλλεπάλληλα χορδίσματα για να έρθει στον τόνο του (440,00 Hz).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πιάνο δεν κάνει να το ανεβάσει ο χορδιστής πάνω από 5 Hz ανά χόρδισμα, με τα χορδίσματα γίνονται από μεταξύ 15 ημερών έως δύο μηνών.

Επίσης, όταν το πιάνο χορδίζεται επί σειρά ετών σωστά και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, τότε ο χορδιστής μπορεί να κάνει ασυγκρίτως καλύτερο χόρδισμα.

Ένα μέσο χόρδισμα κοστίζει περίπου 70,00€ – 80,00€.

 

Τι παθαίνει το πιάνο αν δεν ρεγουλαριστεί;

Το πιάνο χρειάζεται ρεγουλάρισμα ανάλογα με την χρήση του, καθώς ξερεγουλάρεται λόγω της φθοράς των τσόχινων μηχανικών μερών του. Μια τυπική συχνότητα ρεγουλαρίσματος είναι τα 5 έτη για πιάνο που γίνεται μέση χρήση.

Σε ωδεία, επαγγελματικούς χώρους όπου τα πιάνα χρησιμοποιούνται πολλές ώρες ημερησίως, ίσως χρειαστεί συχνότερα, ανάλογα πάντα και με την ποιότητα του πιάνου.

Υπάρχουν περιπτώσεις πιάνων που λειτουργούν και 10 χρόνια χωρίς να χρειαστούν ρεγουλάρισμα είτε επειδή δεν χρησιμοποιήθηκαν πολύ, είτε επειδή είχαν πολύ καλής ποιότητας υλικά.

Το ρεγουλάρισμα είναι σημαντικό και δυστυχώς οι περισσότεροι χρήστες πιάνου το αμελούν (οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ότι χρειάζεται) με αποτέλεσμα η φθορά των τσόχινων μηχανικών μερών να είναι πολλές φορές μεγάλη με αποτέλεσμα το πιάνο να χρήζει επισκευής.

Ένα συνηθισμένο ρεγουλάρισμα κοστίζει περίπου 50,00€ επιπλέον του χορδίσματος.

 

Τι παθαίνει το πιάνο αν δεν γίνει γενική συντήρηση;

Το πιάνο χρειάζεται γενική συντήρηση ανάλογα με την χρήση του, καθώς ξε-ρεγουλάρεται λόγω της φθοράς των τσόχινων μηχανικών μερών του, τα σφυριά του «φαγώνονται» από το παίξιμο και οι βίδες και οι άξονες του μηχανισμού χαλαρώνουν. Επίσης τα πλήκτρα πιάνουν βρωμιά από τον ιδρώτα των χεριών.

Το πιάνο χρειάζεται γενική συντήρηση περίπου μετά από 15 – 20 χρόνια από την αγορά του.

Σε ωδεία, επαγγελματικούς χώρους όπου τα πιάνα χρησιμοποιούνται πολλές ώρες ημερησίως, ίσως χρειαστεί συχνότερα γενική συντήρηση ένα πιάνο, ανάλογα πάντα και με την ποιότητα του πιάνου.

Υπάρχουν περιπτώσεις πιάνων που λειτουργούν και 30 χρόνια χωρίς να χρειαστούν γενική συντήρηση, είτε επειδή δεν χρησιμοποιήθηκαν πολύ, είτε επειδή είχαν πολύ καλής ποιότητας υλικά.

Η γενική συντήρηση ενός πιάνου όταν πραγματοποιηθεί, προσφέρει πιο γλυκό και μεστό ήχο, αφού γίνεται ρετουσάρισμα στα σφυριά και πιθανότατα και τόνισμα, και καλύτερη ακρίβεια στο παίξιμο, αφού συνοδεύεται από ρεγουλάρισμα και χόρδισμα. Επίσης αφού γίνονται συσφίξεις αξόνων, βιδών, ευθυγράμμιση σφυριών κλπ, προλαμβάνονται πολλές φθορές κυρίως στα σφυριά, τα φρένα και τα κόντρα – φρένα, που ίσως σας γλυτώσουν από πολυδάπανες επισκευές στο μέλλον.

Μια τυπική γενική συντήρηση μηχανής κοστίζει περίπου 350,00€ - 500,00€.

 

Αξίζει να επισκευάσω το παλιό μου πιάνο ή να αγοράσω καινούριο;

Συνήθως τα παλιά πιάνα που υπάρχουν παραμελημένα σε σπίτια, είναι πολύ συχνά παλιά Γερμανικά, Αυστριακά λιγότερο συχνά Αμερικάνικα και μάλλον σε μικρότερη συχνότητα Γαλλικά και Αγγλικά. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά το 1880.

Αν το πιάνο είναι Γερμανικό ή Αυστριακό, τότε αξίζει περισσότερο να τα ανακατασκευάσετε παρά να αγοράσετε ένα καινούριο πιάνο Κινέζικης, Κορεάτικης ή και Ιαπωνικής προέλευσης, καθώς τα περισσότερα πιάνα αυτής της χρονολογικής περιόδου ήταν τέλεια κατασκευαστικά, αφού δεν ήταν το κόστος κατασκευής καθοριστικός παράγοντας της κατασκευής τους, αλλά το μεράκι των τεχνητών και η αναζήτηση του άριστου αποτελέσματος.

Πραγματικά, το αποτέλεσμα είναι από εξαιρετικό έως άριστο και το κόστος επισκευής - ανακατασκευής τους δεν υπερβαίνει την τιμή ενός μέσου πιάνου της Άπω Ανατολής.

Το ίδιο ισχύει και για τα αμερικάνικα πιάνα, καθώς η επισκευή τους συνήθως (αν κρίνουμε από τις δικές μας ανακατασκευές) ξεπερνά την αρχική τους κατάσταση και το αποτέλεσμα είναι από πολύ καλό έως και εξαιρετικό.

Τα Γαλλικά και τα Αγγλικά πιάνα είναι συνήθως με μηχανισμό παλαιού τύπου και η επισκευή τους αρκετά κουραστική για τον τεχνικό. Σε περιπτώσεις μηχανισμού παλαιού τύπο (Μπαγιονέτες) τότε η επισκευή ενδείκνυται κυρίως για συλλέκτες ή πελάτες που ζητούν την αποκατάσταση του οργάνου για ιστορικούς ή συναισθηματικούς λόγους. Σε περιπτώσεις πιάνων από αυτές τις χώρες με καινούριους μηχανισμούς, τότε η επισκευή τους είναι το ίδιο συμφέρουσα σε σχέση με την αγορά καινούριου πιάνου και το αποτέλεσμα της επισκευής – ανακατασκευής τους είναι από πολύ καλό έως και εξαιρετικό.

 

Gallery